مشروحی از پنجمین جلسهی هیأت مدیره دوره نهم کانون وکلای دادگستری کردستان مورخ 1404/03/11
تاریخ ارسال : 1404/3/11

مشروحی از پنجمین جلسهی هیأت مدیره
پنجمین جلسهی هیأت مدیره دوره نهم کانون وکلای دادگستری کردستان بتاریخ 1404/03/11 رأس ساعت 12:00 پس از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید در محل کانون وکلای دادگستری کردستان با حضور امضاء کنندگان ذیل تشکیل شد.
دستور جلسه
تصمیم گیری درخصوص تعیین اعضای کمیسیون کارآموزی شهرستان سقز -تصمیم گیری درخصوص تصویب اسناد مالی- تصمیم گیری در خصوص درخواست های واصله
پیش از دستور
آقایان کیوان شریفی، بازرس و عمران فرخ مرادی، دبیر هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری کردستان، بعنوان سخنرانان پیش از دستور در آغاز پنجمین جلسه هیأت مدیره دوره نهم کانون وکلای دادگستری کردستان مطالب ذیل را اظهار نمودند:
در ابتدا آقای کیوان شریفی با تأکید بر اینکه «صیانت از جان وکلای دادگستری، صیانت از عدالت عمومی است»، با اشاره به حادثه جان باختن یکی از قضات دادگستری شیراز بر اثر سوءقصد مسلحانه، بیان داشت: در روزگاری که وظیفهی وکلای دادگستری، دفاع از حقوق شهروندان و صیانت از عدالت عمومی است، متأسفانه شاهد فجایعی هستیم که قلب جامعه حقوقی را به درد میآورد. حادثهی اخیر قتل یکی از قضات فرهیخته دادگستری، ما را بیاختیار به یاد فهرستی بلند از وکلای شریف و بیگناهی میاندازد که تنها به جرم انجام وظیفهی قانونی خود و ایستادگی در برابر بیعدالتی، قربانی خشونت اصحاب دعوی شدهاند. پرسش بنیادینی که باید با صدایی رسا به قانونگذار اعلام شود، این است: «تا کی مدافعان قانون، قربانی خلأهای قانونی و بیتوجهی ساختاری خواهند ماند؟» وکیل دادگستری، در قامت مدافع حقوق ملت و رکن مستقل دادرسی عادلانه، خود به یکی از آسیبپذیرترین اقشار بدل شده است؛ چه در برابر تهدید مستقیم اصحاب دعوی، و چه در برابر هجمههای رسانهای، با نیت تضعیف جایگاه وکالت! این وضعیت، نه تنها شأن نهاد وکالت و استقلال در دفاع از موکل را خدشهدار میکند، بلکه انسجام نظام قضایی و اعتماد عمومی به عدالت را نیز تهدید مینماید.
بر این مبنا، جامعه وکالت نیازمند شناسایی حقوق حمایتی مؤثر و قانونی است که نه در قالب توصیه، بلکه در قالب سازوکارهای الزامآور تقنینی متجلی گردد. در همین راستا، یکی از اقداماتی که میتواند در داخل کشور به عنوان مثال مؤثر مدنظر قرار گیرد، که در پی افزایش تهدیدات علیه وکلای دادگستری به آن توجه شده، الگوگیری از کنوانسیون شورای اروپا است که برای حمایت از حرفه وکالت در ۱۲ مارس ۲۰۲۵ به تصویب رسیده است؛ سندی که حتی کشورهای غیراروپایی نیز میتوانند با الحاق به آن، گامهایی مؤثر در راستای صیانت از نهاد وکالت بردارند، که انتظار از قانونگذار اهمیت دادن به این موضوع است.
در ادامه، آقای عمران فرخمرادی، عضو محترم هیأت مدیره، با تشریح ابعاد این تهدیدات، افزودند: قتل، جرح، تهدید و تعرض علیه وکلای دادگستری، که در موارد متعدد در رسانهها بازتاب یافته است، تنها نمود بیرونی خشونتهایی است که در بستر نبود حمایت قانونی شکل گرفته و در حال نهادینه شدن است. وکلایی که بهعنوان مدافعان حق، صرفاً در چارچوب وظایف حرفهای خویش عمل میکنند، متأسفانه با انتقام، تهدید یا ترور شخصیت روبرو میشوند.این وضعیت، صرفاً تهدیدی علیه فرد وکیل نیست، بلکه ضربهای مستقیم بر اعتماد عمومی به نظام دادرسی و کارآمدی عدالت قضایی است. جای بسی تأسف است که در حالیکه قانونگذار برای صیانت از مأموران یا ضابطان دادگستری تدابیری در قانون مجازات اسلامی مقرر داشته، اما هنوز جایگاه وکلای دادگستری بهعنوان حافظان فرایند دادرسی، به رسمیت شناخته نشده است.
دستور جلسه:
در ادامه هیأت مدیره کانون وکلای کردستان وارد بحث و شور شد و مصوبات زیر به اتفاق آرا تصویب گردید.
1- هیأت مدیره با اختیار حاصل از ماده 53 آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری با تشکیل و ادامه کار شعبه کمیسیون کارآموزی شهرستانهای سقز و بانه موافقت و بدین منظور اعضای این کمیسیون برای مدت دو سال با اتفاق آراء تعیین گردیدند.
2-هیات مدیره با درخواست آقای شهرام قربانی در مورد تامین هزینه ساخت المان(نماد) به نام وکیل در شهرستان کامیاران موافقت نموده و مقرر گردید هزینه های لازم در اینخصوص توسط نامبرده به کانون اعلام و متعاقباً به تصویب هیات مدیره برسد.
دستور دوم: بررسی درخواست صدور پروانه وکالت اتفاقی و سایر درخواستها و تصویب استاد مالی که بصورت غیرعلنی توسط هیأت مدیره مورد رسیدگی قرار گرفت و اتخاذ تصمیم گردید.
در پایان هیأت مدیره کانون وکلای دادگستری استان کردستان، ضمن ابراز تأسف عمیق نسبت به وقایع ناگوار اخیر، تأکید مینماید که سکوت در برابر این روند، نه صرفاً قصور، بلکه انکار جایگاه عدالت در جامعه است. از اینرو، کانون وکلای دادگستری استان کردستان، در راستای صیانت مؤثر از شأن و امنیت حرفهای وکلای دادگستری و قضات شریف، بر ضرورت تدوین و تصویب قانونی مستقل و فراگیر با موضوع «حمایت از وکلا و قضات در معرض تهدید» تأکید مینماید؛ قانونی که با پیشبینی سازوکارهای شفاف، حمایتی و بازدارنده، بتواند پاسخگوی تهدیدات نوظهور علیه این دو رکن بنیادین عدالت باشد. همچنین کانون وکلای دادگستری کردستان آمادگی دارد با بهرهگیری از ظرفیتهای تخصصی خود، در تعامل با کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی، زمینه طرح و پیشبرد این موضوع را بهصورت رسمی فراهم آورد. افزون بر آن، الگوگیری از اسناد بینالمللی بهویژه کنوانسیون اخیر شورای اروپا در حمایت از حرفه وکالت، که در مارس ۲۰۲۵ تصویب و امکان الحاق کشورهای غیراروپایی نیز در آن پیشبینی شده، میتواند گامی در راستای ارتقای استانداردهای حقوقی در صیانت از نهاد وکالت در سطح ملی باشد.
بدیهی است که صیانت از جان وکیل دادگستری، نه صرفاً حمایت از یک حرفه، بلکه تضمینی است برای استمرار دادرسی عادلانه، سلامت نهاد عدالت، و استحکام ساختارهای حقوقی کشور. از این منظر، اقدام مؤثر در این زمینه، ضرورتی انکارناپذیر و مسئولیتی مشترک میان نهاد وکالت، قانونگذاران و متولیان قضا است. سکوت در برابر این ضرورت، تنها به فراموشی مسئولیت منجر میشود و جفا به عدالت خواهد بود.
النهایه با عنایت به ختم مذاکرات جلسه رأس ساعت 14:00 با ذکر صلوات و امضاء حاضرین در جلسه خاتمه یافت.
شایان ذکر است هر یک از وکلای دادگستری کردستان میتوانند با مراجعه به کانون وکلای دادگستری از مشروح مذاکرات و مصوبات اطلاع حاصل نمایند.